تهیه مربا از دیرباز به عنوان نوعی روش نگهداری طولانی مدت میوه مرسوم بوده است.
در واقع مربا پایه اصلی سفره صبحانه و مصرف مربای میوه ای همواره به عنوان جزئی لاینفک از هر میز صبحانه به شمار می رود.آغاز یک روز جدید با صرف یک صبحانه پر انرژی سرشار از طعم تازه میوه ها باعث نشاط و انرژی فرد در طی روز می گردد.
مربا بسته به نوع آن و میوه های به کاررفته تامین ویتامینهای ضروری بدن نیز هست.
میتوان گفت هیچکدام از گروه های غذایی به اندازه میوه ها دارای تنوع در رنگ و طعم و دلپذیری نیستند.میوه ها دارای مواد مغذی مانند ویتامین ها و مواد معدنی هستند و همچنین دارای مقداری قندهای ساده مانند گلوکوز و فروکتوز می باشند.در این میان میتوان بخشی از این نیازرا با مصرف آب میوه,مربا و ژله تامین نمود.
مربا اگر درست فرآوری شود می تواند مواد مغذی و با ارزش میوه های طبیعی را در خود حفظ و نیاز بدن را به انواع ویتامین تامین نماید.
به طور ساده می توان گفت مربا فرآورده ای است که از پختن میوه کاملا سالم یا قطعات میوه و با افزودن مقداری شکر و آب به دست می آیداما اساس تهیه مربا تشکیل ژل است.پکتین که از مهمترین مواد اولیه تولید ژل است در بسیاری از میوه ها سبزی ها و ریشه های نشاسته ای یافت می شود.پکتین قدرت جذب کنندگی بالایی دارد و به عنوان قوام دهنده در تهیه مربا استفاده می شود.
آنچه که در طبخ یک مربای سالم و با کیفیت باید مورد توجه قرار گیرد سالم بودن میوه هاست.
امروزه با میوه های بسیاری مانند زردآلو و توت فرنگی ,هویج, سیب ,هلو, آلبالو,کیوی, آلو و انجیر میتوان مربا تهیه نمود همچنین از آلوئه ورا یا برگ گل سرخ یا بهار نارنج نیز در تهیه مربا استفاده می شود.
قسمت اعظم قند موجود در شکر به دلیل تبدیل شدن به فروکتوز و گلوکز به راحتی در بدن جذب می شود
این فرآیند در بدن باعث تعدیل قند خون می گردد که این نیز به نوبه خود سبب سرعت بخشیدن به انرژی زایی در فعالیت های روزمره می شود.
مربا یکی از خوراکی هایی است که گاهی اوقات می تواند تحولی را در وعده ی صبحانه ی شما ایجاد کند. اگر شما نیز مانند بسیاری از افراد تمایلی به خوردن صبحانه ندارید ، این پیشنهاد غذایی را بپذیرید.
بیشتر افراد تصور می کنند تاریخچه تولید مربا به سالیان خیلی دور بازمی گردد در حالی که تاریخچه تولید آن چندان قدمتی هم ندارد، چون اصلا شکر که یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده مرباست، ماده ای خیلی قدیمی محسوب نمی شود… معمولا یکی از اهداف تولید مربا حرارت دادن به میوه های فصل برای افزایش ماندگاری آنها در روزهای غیرفصل شان است؛ اما به نظر نمی رسد که این هدف، مهم ترین هدف تولید مربا باشد. درواقع شاید بتوان گفت تولید مربا با هدف ایجاد تنوع در سفره غذایی خانواده ها و گنجاندن یک غذای جدید در صبحانه افراد بوده است. در حال حاضر هم تنوع در بازار تولید مربا، چنین هدفی را پررنگ تر کرده است. ایتالیا، اسپانیا، انگلیس و کشورهای خاورمیانه از جمله پیشتازان تولید مربا در دنیا به شمار می روند.
در این مقاله تاریخچه کنسرو و مراحل تولید رب گوجه فرنگی را مختصرا بیان میکنیم .
کلمه کنسرو از لغت یونانی conserverبه معنی حفظ کردن گرفته شده است.
کنسرو کردن عبارت است از ایجاد شرایطی که بتوان تحت آن شرایط محصول مورد نظر را برای مدت طولانی حفظ نمود. این روش ابداع شده سال ۱۷۹۰ در فرانسه توسط نیکلای اپرت بود. طبق روش اپرت اگر مواد غذایی در یک ظرف دربسته دما داده شود و پس از آن از نفوذ هوا به داخل بسته جلوگیری شود می توان آنها را برای مدت طولانی نگهداری کرد. در سال ۱۸۰۴ اولین کنسرو ظروف شیشه ای در آب جوش تولید و بر روی ملوانان یک کشتی آزمایش شد. در سال ۱۸۰۹ موسسه صنایع ملی فرانسه پس از ۸ ماه بررسی کارهای اپرت را تایید کرد.
۱۸۲۰ تولید کنسرو به شکل صنعتی ۱۸۲۳ قوطی های حلبی
اولین مقررات و استاندارد های مربوط به کنسرو در آمریکا ۱۹۰۶ تدوین شد.
۱۹۲۱ لعاب دادن قوطی برای غذاهای اسیدی متداول شد. ۱۹۳۰ روش محاسبات دمایی استریلیزاسیون ارائه شد. در ایران در سال ۱۳۱۶ اولین کارخانه تولید کنسرو ماهی در بندر عباس ایجاد شد. تولید کنسرو به شکل امروزی حدود سال ۱۳۴۷ در ایران رسمیت یافت
مقصد های عمده صادراتی:
مقصد عمده صادراتی کنسروهای غیر گوشتی کشورهای عراق- افغانستان- ترکمنستان – پاکستان و امارات می باشد. انواع کمپوت میوه به کشورهای عراق- افغانستان- امارات- کویت- و پاکستان صادر می گردد.
صنایع غذایی صادق با ظرفیتی بیش از بیست هزار تن جهت تولید انواع رب، کمپوت، کنسرو غیر گوشتی، مربا و ترشی در حرکتی هدفمند و مشتری مدار با پشتوانه بیش از نیم قرن تجربه با متخصصین امر و استفاده از جدیدترین دستگاه ها و تکنولوژی روز، به کیفیتی مطلوب در تولید محصولات خود دست یافته است. ضمن احترام به (حق) مصرف کنندگان و با بهره گیری از آزمایشگاه های مجهز به منظور انجام تست های کیفیتی مربوطه موفق به دریافت استانداردهای ملی ایران و گواهینامه های معتبر دنیا در امر مدیریت کیفیت گردیده است .
صنایع غذایی صادق با هدف ایجاد شرایطی مناسب و با بهترین کیفیت محصولات غذایی را در زمینه ی رب و کمپوت و کنسرو جات غیر گوشی و… مصرفی مورد نیاز خانواده این فروشگاه اینترنتی را ایجاد کرده است.
ما مفتخریم که کلیه محصولات ما از با کیفیت ترین مواد اولیه درجه یک تولید شده است که این امر موجب دریافت افتخارات مختلف از جمله
رب گوجهفرنگی برای اولین بار در خانهها و کارخانههای ایتالیایی تولید شد. ایتالیاییها برای طعمدار کردن پاستاهای خود با طعمی متفاوت و جدید، تصمیم گرفتند سسی از عصاره گوجهفرنگی تهیه کنند و این شد که سیسیل و دیگر شهرهای جنوب ایتالیا به مهد رب گوجهفرنگی تبدیل شدند…
در حال حاضر هم کشورهای حاشیه مدیترانه از پیشتازان تولید و مصرف رب گوجهفرنگی در دنیا هستند. شاید برایتان جالب باشد بدانید بیشتر ساکنان مدیترانه ترجیح میدهند رب گوجه را خالص مصرف نکنند و با ترکیب آن با موادی مانند روغن زیتون و انواع سبزیهای تازه، طعم دلپذیری به غذایشان بدهند. آنها معمولاً رب را مانند ما ایرانیها سرخ نمیکنند و دوست دارند طعم خود رب زیر زبانشان بیاید.
گوجهفرنگیها را پس از پاک کردن و شستشو سه مرحله ای، با دستگاههای خاصی له میکنند. البته هنگام له کردن، قدری حرارت هم به آنها میدهند تا هم آنزیمهایی که دارند از بین برود و هم پوست و دانه گوجهها به سادگی از گوشتشان جدا شود. پس از له کردن، گوجهها را با یک دستگاه صافی، صاف میکنند تا آب آنها کاملاً جدا شود. سپس آب گوجه را در دستگاه تغلیظ کننده میریزند و آن را تحت خلأ تغلیظ میکنند تا آب گوجه به شکل رب گوجه دربیاید. وقتی غلظت مواد جامد در آب رب گوجهفرنگی به عدد ۲۸ رسید، آن را داخل قوطیهای مخصوص، بستهبندی میکنند.
چرا این کار را در خلأ انجام میدهند؟
به دلیل اینکه حرارت کمتری برای تولید رب استفاده شود. این کار به حفظ قرمزی رب و پیشگیری از سیاه شدن رنگ آن کمک میکند.
آیا پس از بستهبندی هم عملیات خاصی روی قوطیهای رب انجام میشود؟
بله، قوطیهای دربسته را برای استریل شدن داخل دستگاه اتوکلاو قرار میدهند. این کار باعث میشود اگر میکروارگانیسمهایی مانند کپک یا مخمرها داخل قوطی وجود داشته باشد، با حرارت اتوکلاو از بین بروند و نتوانند داخل قوطی رشد کنند. در این صورت میتوان قوطیهای رب دربسته را به مدت طولانی (با توجه به تاریخ انقضای درج شده روی قوطی) و بدون نگرانی از فساد، نگهداری کرد.
آیا درست است که میگویند به علت نمک زیاد موجود در ربهای صنعتی، مصرف آنها به بیماران فشار خونی توصیه نمیشود؟
خیر ، نمک موجود در ربهای صنعتی بر اساس اعلام سازمان استاندارد، حدود ۱ تا ۲ درصد است .
این ادعا که قرمزی بیشتر رب نشاندهنده ارزش غذایی بالای آن است، صحت دارد؟
خیر. قرمزی رنگ رب به روش تهیه آن بستگی دارد. به دلیل اینکه ربهای گوجهفرنگی امروزی را در خلأ تهیه میکنند، معمولاً رنگ آنها قرمز است و به سیاهی نمیزند.
در این مقاله قصد داریم طرز تهیه مربا هلو را به شما عزیزان آموزش دهیم .
هلو از میوههای تابستانی بسیار پرخاصیت است ، اگر میخواهید از خواص بی نظیر آن در فصلهای دیگر هم بهره ببرید مربای هلو را تهیه کنید و از خوردن آن لذت ببرید.
مواد لازم جهت تهیه مربا هلو
هلو زعفرانی: ۱ کیلو
شکر: ۱ کیلو
آب: ۱ پیمانه
پرک بادام: به مقدار لازم
دانه های هل: به مقدار لازم
زعفران: چند پر
طرز تهیه:
۱ -شکر را به همراه آب درون قابلمه لعابی ریخته و روی شعله ملایم قرار می دهیم و اجازه می دهیم شکر حل شود و شربت بجوشد، باید شربت به قوام کامل برسد .
۲ – هلوها را با سلیقه دلخواه برش زده و بعد از قوام آمدن شربت، به آن اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا میوه ها بپزد ولی مراقب باشید له نشود.
۳-در این مرحله پرک بادام، دانه های هل و زعفران را اضافه می کنیم و بعد از چند جوش قابلمه را از روی شعله بر می داریم و اجازه می دهیم مربا هلودرون قابلمه خنک شود. سپس در شیشه مورد نظر خالی می کنیم.
نکته:
۱- برای اینکه مربا هلو شکرک نزند باید دقت کنید که بعد از جوش آمدن شربت به هیچ عنوان آن را هم نزنید و اجازه دهید خوب قوام بیاید چون بعد از اضافه کردن میوه ها به علت وجود آب درون میوه کمی شربت رقیق خواهدشد.
۲- می توانید از خلال بادام به جای پرک استفاده کنید.
۳- اسانس این مربا به سلیقه شماست. می توانید از وانیل هم استفاده کنید.
۴-برای جلوگیری از کپک مربا، حتما شیشه را استریل کنید.
۵- اگر شربت خوب بجوشد و قوام بیاید نیاز به آبلیمو برای جلوگیری از کپک نداریم. اما اگر خواستید برای اطمینان اضافه کنید، یک دوم قاشق چای جوری آبلیموی تازه کافی است.
۶-هلو را بعد از جدا کردن از هسته وزن می کنیم.
همچنین شما میتوانید با خرید مرباهای صادق از طعم های مختلف مربا با بهترین کیفیت استفاده کنید و لذت ببرید .